Software & kinderopvang: de drie grootste mythes ontkracht
Published at: 9 Jan 2024
Hardnekkige mythes over software & kinderopvang ontkracht
Software voor kinderdagverblijven is een zeer effectieve methode om de betrokkenheid van ouders te vergroten en administratieve rompslomp te verminderen. Bovendien is het gebruik van digitale communicatiemethoden in de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.Dit heeft ook gevolgen voor de kinderopvang. Het aantal millennials dat kinderen krijgt wordt groter en groter en zij hebben een grotere behoefte aan digitale communicatie. De technologie zit niet stil en speelt een steeds grotere rol in ons alledaagse leven en in de kinderopvang. Juist daarom is het zeer belangrijk om over betrouwbare informatie te beschikken. In dit artikel ontkrachten we de meest hardnekkige mythes rondom softwaregebruik in de kinderopvang.
Mythe 1: Jouw opvang heeft geen kindersoftware nodig
Sommige organisaties denken dat ze te klein zijn om software nodig te hebben. Echter kan software juist ook voor de kleinere organisaties het verschil maken. Denk aan het invullen en versturen van facturen, het achterhalen van betalingen en het inplannen van kinderen. Organisaties evalueren voortdurend hoe de kostbare tijd van hun medewerkers het beste kan worden besteed. Dus waarom zou je je team niet de meest efficiënte methoden geven, zodat ze, dankzij software, meer tijd hebben om zich op andere prioriteiten te richten waar ze momenteel niet aan toe komen.
Mythe 2: Door software wordt er minder tijd met de kinderen doorgebracht
Voldoende tijd kunnen doorbrengen met de kinderen is zeer belangrijk voor pm’ers. Er wordt echter ook verwacht dat de vooruitgang van de kinderen wordt bijgehouden. Het kost veel tijd voor pm’ers om handgeschreven formulieren in te vullen voor de ouders. Ineffectieve registratiemethoden kunnen eraan bijdragen aan een hoge werkdruk en dat is onnodig.
Kwalitatief goede software voor kinderdagverblijven stelt pm’ers in staat om snel gedegen observaties van kinderen te maken en te delen met ouders. Hiermee wordt het observeren van kinderen makkelijker en is het makkelijker om ouders op de hoogte te brengen van de ontwikkeling van hun kind. Bovendien kun je met een activiteitenplatforms zoals DoenKids in een handomdraai passende activiteiten vinden. Daardoor kun je juist meer tijd met de kinderen doorbrengen.
Mythe 3: Een ouderapp voegt niets toe
Er wordt soms wat laatdunkend gesproken over ouderapps. Volgens sommigen is het overbodig om ouders via een app op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen van hun kind. Dit is een nogal kortzichtige opvatting en daarom ook een mythe. Ouderapps zijn namelijk veel meer dan alleen digitale dagboekjes. De opvangorganisatie kan dankzij een ouderapp veel makkelijker en op elk gewenst moment hun ouders op de hoogte houden. Bijvoorbeeld er voor een leuke activiteit iets voorbereid moet worden maar ook wanneer er last-minute een personeelslid ziek is. Een goede communicatie zet de toon voor een prettige relatie tussen opvang en ouder en verhoogt de ouderbetrokkenheid.
Daarnaast zijn toestemmingen ook via de ouderapp te regelen. Handig voor de pm’er die zo precies weet welk kind wel of niet alleen naar huis mag fietsen en welk kind op een foto mag staan. Daarmee weet je zeker dat de veiligheid van het kind en de AVG-richtlijnen worden gehandhaafd.
Met een ouderapp kun je dus veel meer dan alleen leuke dingen delen. Het biedt ook een stevig handvat voor ouder-opvangcommunicatie en geeft de pm’er op de groep overzicht van de veiligheid en privacy van de kinderen.
Kortom, de voordelen van software in de kinderopvang zijn zeer divers. Deze oplossingen organisaties vergroten de ouderbetrokkenheid en verminderen administratieve lasten voor zowel grote als kleine organisaties. Daarnaast leidt het gebruik van software tot tijdsbesparing waardoor er tijd vrijkomt voor andere prioriteiten. Ten slotte legt een ouderapp de basis van een effectieve ouder-opvangcommunicatie en regel je eenvoudig toestemmingen en privacygerelateerde zaken. Alles waardoor het kind op nummer een staat.