DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
NL EN
Demo aanvragenActueel

De toekomst van kindplanning

Gepubliceerd op: 20 jun 2024
De manier waarop de kindplanner werkt, is door de jaren heen sterk veranderd. Papieren aanvragen zijn vervangen door online formulieren en de fax behoort dankzij de komst van e-mail ook tot het verleden. Al deze veranderingen hebben ervoor gezorgd dat de kindplanner minder tijd kwijt is aan administratieve zaken. Bovendien zal technologie de rol van de kindplanner verder transformeren.

Betekent dit dat het belang van kindplanners afneemt? Nee, integendeel, de rol van kindplanners blijft onverminderd belangrijk. Wel op iets andere manieren in combinatie met andere vaardigheden. In deze blog maak je kennis met de ontwikkelingen waardoor elke kindplanner goed voorbereid de toekomst tegemoet treedt.
 
Tip: Wil je meer lezen over de invloed van technologie op de kindplanner door de jaren heen? lees dan ook deze blog.
 
Plaatsingsbeleid
Er is steeds meer behoefte aan duidelijke afspraken en richtlijnen rondom het plaatsen van kinderen. Het opstellen en implementeren van een plaatsingsbeleid kan daar zeer bij helpen. Het geeft kindplanners houvast om beslissingen te nemen op basis van vastgestelde criteria en voorkeuren. Voorbeelden hiervan zijn de prioriteit bij het plaatsen van broertjes en zusjes, kinderen met speciale behoeften en kinderen uit de regio.

Daarnaast biedt plaatsingsbeleid transparantie richting ouders. Wanneer het plaatsingsbeleid met ouders wordt gedeeld, geeft het ouders duidelijkheid over de afwegingen die kindplanners maken om kinderen te plaatsen. Met een goed onderbouwd plaatsingsbeleid kunnen kindplanners hun planningskeuzes beter verantwoorden, wat hun geloofwaardigheid versterkt.  

Tip: Wil je alles te weten komen over plaatsingsbeleid en welke criteria belangrijk zijn? Ontvang nu de whitepaper ‘Plaatsingsbeleid’, inclusief checklist om je eigen plaatsingsbeleid op te stellen.

Kindplanning op maat
Veel kinderopvangorganisaties kampen met hoge wachtlijsten. Momenteel besteden kindplanners veel tijd aan het complexe proces om aanvragen te selecteren die het best passen bij de beschikbare plekken. Gelukkig kan dit anders. Kindplanners kunnen gebruikmaken van slimme technologie die advies geeft over de best passende aanvragen op basis van de bezetting.

Hierdoor is het niet meer nodig om steeds dezelfde lastige plaatsingpuzzels op te lossen. In plaats daarvan kunnen kindplanners meer tijd besteden aan aanvragen die extra zorg en aandacht verdienen, zoals kinderen met speciale behoeften, kinderen met taal- en/of cultuurbarrières en uit huis geplaatste kinderen. Zo kunnen kindplanners het maatwerk leveren dat deze speciale aanvragen verdienen.

Oudercommunicatie
Je kent het wel, net wanneer je na lang puzzelen op het punt staat om een kind te plaatsen, belt een ouder je om te vragen naar de status van hun aanvraag. Je staat de ouder netjes te woord maar je concentratie is helemaal weg. Als kindplanner ben je soms een ware duizendpoot die naast het leggen van complexe puzzels ook moet excelleren in het diplomatisch te woord staan van ouders.

Omdat door technologie de noodzaak om ieder kind handmatig in te plannen verdwijnt, is er meer tijd om in communicatie te investeren. Dat is zeer waardevol, want de kindplanner is vaak het eerste contactpunt van de ouder en daarmee ook het visitekaartje van de organisatie. Wanneer je meer tijd kunt investeren in het onderhouden van goede contacten met de ouders is dit goede reclame voor jouw organisatie. Gehaaste communicatie kan namelijk een afschrikwekkende werking hebben.  

Kortom, De rol van de kindplanner blijft onverminderd belangrijk. Verdere professionalisering door middel van plaatsingsbeleid zorgt voor meer houvast. De opkomst van technologie zorgt ervoor dat repetitieve taken sneller uitgevoerd worden zodat er tijd vrijkomt voor maatwerk. Ten slotte verschuift de focus naar verdere professionalisering en verbeterde communicatie. Daarmee blijft de kindplanner een sleutelrol vervullen in het optimaal functioneren van elke kinderopvangorganisatie.
Websites
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Gastouderbureau software
Management informatie
OuderApp
Groepsportaal
Kindvolgsysteem
PortaPay
Automatisch goedkeuren
CRM
Salesfunnel
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Locatieportaal
Managementinformatie
Financiële administratie
Video module
Fotoboekmodule
Digitaal ondertekenen
Boekhoudpakket
Workflow management
Facilitair beheer
Paco is er voor jou!
Websites
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Gastouderbureau software
Management informatie
OuderApp
Groepsportaal
Kindvolgsysteem
PortaPay
Automatisch goedkeuren
CRM
Salesfunnel
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Locatieportaal
Managementinformatie
Financiële administratie
Video module
Fotoboekmodule
Digitaal ondertekenen
Boekhoudpakket
Workflow management
Facilitair beheer
Paco is er voor jou!

Vragen?

Appen, bellen mailen of toch liever een afspraak inplannen? It’s your choice : )
Telefoon E-mail
Demo aanvragen