DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
NL EN
Demo aanvragenActueel

Voor dag & Dou: “DoenKids is wat we doen!”

Interview door Neridda Appelman
In 2012 is DoenKids gestart: een online activiteitendatabase vol inspiratie voor de kinderopvang. Dit betekent dat DoenKids dit jaar al tien jaar bestaat! Om dat te vieren zetten wij de komende tijd een aantal DoenKids-klanten in het zonnetje. Ik ging langs voor een interview en nam een kijkje op hun locatie. Want wie zijn ze eigenlijk? Wat is hun visie en waarom werken zij met DoenKids?
Ons eerste klantinterview nam ik af met Douwine Koopman, de eigenaresse en directrice van de organisatie ‘Voor dag en Dou’.  Ik mocht langskomen op één van haar vier locaties: ‘Villa Fonkel’ in Oosterwolde. Het pand ligt in het bruisende centrum van Oosterwolde, vlakbij allerlei voorzieningen. Toch zul je niet zeggen dat je in het centrum van het dorp bent als je bij het pand staat. De locatie straalt rust uit, met de buitenbedjes onder de grote bomen en de prachtige tuintjes met trappetjes, tunnels en aardbeiplantjes die om het gebouw heen te vinden zijn. Een mini (buitenspeel)paradijs voor de kinderen.
Ik vroeg Douwine hoe zij begonnen is met haar bedrijf. Ze vertelde dat toen haar kinderen kleiner waren, het haar niet lukte om flexibele opvang te vinden. Daarom besloot zij zelf gastouder te worden. Ze verwachtte dat er vast meer mensen tegen hetzelfde probleem aanliepen. En dat bleek zeker het geval te zijn. In een mum van tijd had zij haar huis vol! De kinderen konden al vroeg bij haar terecht en indien nodig mochten ze ’s avonds ook mee eten. Door deze ervaring zag Douwine kansen en besloot ze om op 1 april 2011 een flexibele kinderopvang op te richten.

Dit bleek een goed concept te zijn. Uiteindelijk werd Voor dag en Dou steeds groter en groter. Er kwamen locaties bij, er kwamen medewerkers bij. Het groeide snel! In 2012 kwam er een tweede locatie bij en in 2014 weer. In 2019 opende Voor dag en Dou de deuren van hun vierde locatie.
Ook is er uiteindelijk een gastouderbureau bijgekomen. Het begon met één gastouder en inmiddels is ook dit flink gegroeid! Er zijn inmiddels 23 gastouders werkzaam bij Het Gastouderbureau.
                                         “Het komt gewoon zo op mijn pad en dan kijk ik wat mijn                                                                                         mogelijkheden hierin zijn.” Zegt Douwine enthousiast.
Op dit moment biedt Voor dag en Dou nog steeds flexibele opvang aan voor de ouders die dat nodig hebben, maar hebben ze het op een andere manier vormgegeven dan voorheen. De regelgeving hierin is namelijk erg veranderd en Douwine hecht veel waarde aan een fijne en werkbare situatie voor iedereen; zowel voor de ouders als voor de pedagogisch medewerkers. Deze organisatie gaat overduidelijk met de tijd mee en speelt in op actuele thema’s.
 
Sinds 2019 heeft Voor dag en Dou zich bijvoorbeeld ook verbonden aan het project ‘Gezonde Kinderopvang’. Dit is heel duidelijk aanwezig in hun beleid en dit zie je terug op het gebied van voeding, bewegen, dagritme, mediaweek, zonnetjesweek, enzovoort. Kortom: de maatschappelijke ontwikkeling van kinderen is een thema wat overal terugkomt en wat voor Voor dag en Dou als zeer belangrijk wordt beschouwd.

“Over maatschappelijke ontwikkeling gesproken: hoe zit het dan met DoenKids?” vroeg ik aan Douwine. “Hoe zijn jullie bij DoenKids terecht gekomen?”

“Het leuke is, is dat DoenKids en voor Dag en Dou samen groot zijn geworden. Ze zijn gelijktijdig ‘opgegroeid’. We zijn begonnen met DoenKids toen we nog maar één groep kinderen opvingen. We zochten naar een manier waarop het activiteitenaanbod redelijk snel in te zetten is, zonder dat we hier zelf met YouTube, Pinterest en andere informatiebronnen op internet druk mee zijn. Het wiel zelf uitvinden: daar hou ik niet van!”

“Trudy belde mij en vertelde haar verhaal, wat zij opgezet had. En daar werd ik direct enthousiast van.” Vertelt Douwine. Inmiddels is DoenKids zo’n groot deel van hun opvang, dat  Douwine het ‘met elkaar verweven’ noemt.
                                                              “DoenKids is wat we doen!”
“We laten de posters groot afdrukken, woordkaarten en liedjeskaarten worden afgedrukt en gelamineerd, ouders weten via het ouderportaal wat er gedaan wordt die dag. De activiteitencoördinator maakt de mooiste programma’s. Onze bestellijsten zijn er zelfs op aangepast! Het is vooral heel werkbaar.” Vertelt Douwine.
Voor dag en Dou maakt gretig gebruik van de vele thema’s binnen de database. Het thema: ‘Wil je met mij trouwen?’ voor de peuters, is hun erg bijgebleven. Er hebben heuse bruiloften en ringenceremonies plaatsgevonden, er liepen peuters rond in trouwjurken en er waren zelfs pedagogisch medewerkers die in hun trouwjurk naar hun werk kwamen. “Het was geweldig!” Zegt Douwine blij. Ook Modderdag laat deze organisatie niet aan zich voorbijgaan. “Het is altijd een grote hysterie. We pakken groots uit! Neem gerust drie setjes extra kleding mee, want iedereen komt aan de beurt!” Grapt Douwine.  

Als afsluitende vraag, vroeg ik aan Douwine wat zij DoenKids de komende tien jaar toewenst. Hierop antwoordde ze, zonder twijfel: “Meer van hetzelfde! Natuurlijk is het goed om je als bedrijf te ontwikkelen en niet stil te staan. Maar wat ik bedoel te zeggen is dat we heel erg tevreden zijn.”
Websites
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Gastouderbureau software
Management informatie
OuderApp
Groepsportaal
Kindvolgsysteem
PortaPay
Automatisch goedkeuren
CRM
Salesfunnel
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Locatieportaal
Managementinformatie
Financiële administratie
Video module
Fotoboekmodule
Digitaal ondertekenen
Boekhoudpakket
Workflow management
Facilitair beheer
Paco is er voor jou!
Websites
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Gastouderbureau software
Management informatie
OuderApp
Groepsportaal
Kindvolgsysteem
PortaPay
Automatisch goedkeuren
CRM
Salesfunnel
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Locatieportaal
Managementinformatie
Financiële administratie
Video module
Fotoboekmodule
Digitaal ondertekenen
Boekhoudpakket
Workflow management
Facilitair beheer
Paco is er voor jou!

Vragen?

Appen, bellen mailen of toch liever een afspraak inplannen? It’s your choice : )
Telefoon E-mail
Demo aanvragen