DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
NL EN
Request demoNews

Pedagogisch beleidsplan: Zet jouw kinderopvangorganisatie in de spotlight

Published at: 16 Oct 2024

Heb je er ooit over nagedacht wat een sterk pedagogisch beleidsplan voor jouw kinderopvangorganisatie kan betekenen? Elke kinderopvangorganisatie is wettelijk verplicht een pedagogisch beleidsplan op te stellen. Op basis van dit plan, bepaalt de kinderopvanginspectie of de wet- en regelgeving wordt nageleefd en toetsen zij of de organisatie daadwerkelijk opvang biedt zoals beschreven in het beleidsplan.

Pedagogische Visie
Het pedagogisch beleidsplan is niet alleen belangrijk vanwege het verplichte karakter, maar is ook een geschikt middel om jouw pedagogische visie met de buitenwereld te delen. Geef jij prioriteit aan duurzaamheid, inclusiviteit, spelen in groepsverband of juist het individu? Leg het vast in je beleidsplan! Door jouw unieke pedagogische visie in het beleidsplan te verankeren, laat je niet alleen zien waar je voor staat, maar onderscheid je jouw organisatie ook van andere kinderopvangcentra.

Pedagogische Basisdoelen
Om je enig houvast te bieden heeft de Wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK) vier doelen vastgesteld die verplicht zijn om mee te nemen in je beleidsplan. Deze doelen worden ook wel de pedagogische basisdoelen genoemd en zijn gedefinieerd door Riksen Walraven (hoogleraar kinderopvang).  De doelen staan hieronder beschreven. Bekijk ook eens de website van de rijksoverheid voor meer informatie.

  • Emotionele veiligheid voor het kind bieden
    Medewerkers van de kinderopvang tonen respect voor (de zelfstandigheid van) de kinderen. Maar stellen ook grenzen en bieden structuur, zodat kinderen zich veilig en geborgen voelen.
  • Persoonlijke kwaliteiten bevorderen
    Medewerkers dagen kinderen spelenderwijs uit, zodat ze lichamelijke en verstandelijke vaardigheden leren. Net als taalvaardigheden en creatieve vaardigheden. Zo leren kinderen steeds zelfstandiger functioneren.
  • Sociale kwaliteiten bevorderen
    De organisatie begeleidt kinderen in hun communicatie met anderen. Spelenderwijs krijgen kinderen sociale kennis en vaardigheden, zodat ze steeds zelfstandiger relaties met anderen kunnen opbouwen.
  • Normen en waarden overbrengen
    De kinderopvang stimuleert kinderen om kennis te maken met de algemeen aanvaarde waarden en normen in de samenleving. Zoals een respectvolle omgang met anderen.

Tip: Om een sterke indruk achter te laten, is het nuttig om voorbeelden te gebruiken die duidelijk laten zien hoe jouw organisatie invulling geeft aan de basisdoelen. Heb je als bonus ook beeldmateriaal die dit ondersteunt? Als het materiaal voldoet aan de AVG-eisen dan kun je dit delen!
 
Aanvullende beleidspunten
Kinderopvang heeft meer om het lijf dan alleen het voldoen aan de basisdoelen. Besteed daarom in het beleidsplan ook aandacht aan de volgende onderwerpen:

Groepsindeling
Veel kinderopvangorganisaties maken gebruik van verschillende groepsindelingen. Daarom is het goed om de lezer van jouw beleidsplan te vertellen hoe jouw indeling eruit ziet. Zijn er verticale of horizontale groepen? Wat is de maximale groepsgrootte en hoeveel PM’ers staan er op een groep?

Speelruimte en Omgeving

Hoe ziet de inrichting van de speelruimtes eruit en hoe sluit het aan bij de behoefte van kinderen in verschillende leeftijdsgroepen? Vermeld hoe de buitenruimte is ingericht en hoe je die gebruikt om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. Licht verder toe welke soorten materialen en speelgoed beschikbaar zijn en hoe deze bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen.

Kindontwikkeling volgen

Iedere organisatie wil dat alle kinderen zich ontwikkelen. Het is daarbij van belang om uit te leggen hoe je de kindontwikkeling volgt, hoe vaak en op welke gebieden je de kinderen volgt en natuurlijk welke stappen je onderneemt zodra je bijzonderheden opmerkt.

Tip:  Vind jij kindontwikkeling belangrijk? Bekijk dan eens hoe het digitale Kindvolgsysteem van Konnect ervoor zorgt dat het volgen van de kindontwikkeling een makkie wordt.

Oudercontact
Bij goede kinderopvang hoort ook goede communicatie met ouders. Leg duidelijk uit wat ouders vanuit jou mogen verwachten. Hoe ziet een intakegesprek eruit? Hoe vaak vinden er contactmomenten plaats met de kindmentor? Wordt er gebruik gemaakt van een OuderApp voor alledaagse communicatie en nieuwsbrieven?

*Oudercommissie: Vergeet ook niet de oudercommissie te benoemen en leg uit hoe deze commissie wordt samengesteld, hoe vaak de commissie bijeenkomt en over welke onderwerpen zij advies mag geven.

Er zijn nog tal van onderwerpen die je aan jouw pedagogisch beleidsplan kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan het wenbeleid, veiligheidsbeleid, feedback- en klachtbeleid, etc. Tip: Het pedagogisch beleidsplan is een openbaar document, kijk daarom eens hoe andere organisaties hier invulling aan geven.

Met de punten in deze blog en aanvullingen die voor jou belangrijk zijn, ben jij instaat om een pedagogisch beleidsplan op te stellen dat als houvast dient voor alle betrokkenen!  
Websites
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Gastouderbureau software
Management informatie
OuderApp
Groepsportaal
Kindvolgsysteem
Mollie
Automatisch goedkeuren
CRM
Salesfunnel
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Locatieportaal
Managementinformatie
Financiële administratie
Video module
Fotoboekmodule
Digitaal ondertekenen
Boekhoudpakket
Workflow management
Facilitair beheer
Paco is er voor jou!
Websites
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Gastouderbureau software
Management informatie
OuderApp
Groepsportaal
Kindvolgsysteem
Mollie
Automatisch goedkeuren
CRM
Salesfunnel
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Locatieportaal
Managementinformatie
Financiële administratie
Video module
Fotoboekmodule
Digitaal ondertekenen
Boekhoudpakket
Workflow management
Facilitair beheer
Paco is er voor jou!

Questions?

Appen, bellen mailen of toch liever een afspraak inplannen? It’s your choice : )
Telefoon E-mail
Request demo